Hamsi bitti, hadi istavrite!

Dün gece yine sabaha kadar akustik hatlara devam ettik. Açık hat gece bittiÄŸi için sabaha karşı 40-70 metreler arasındaki kıyıya paralel hattımıza devam ediyoruz. Rize, Trabzon gibi büyük ÅŸehirlere yaklaşırken tüm kıyı irili ufaklı balıkçı tekneleri ve balık aÄŸları ile dolu olduÄŸundan hem seyir yapmak zorlaşıyor, hem de dilediÄŸimiz kadar aÄŸ atamıyoruz. Sabah gün ışımaya baÅŸlayıp ortalık seçilir olduÄŸunda ise seyir, köprü üstü ve özellikle 04-08 vardiyasındaki Hüseyin kaptan için kolaylaşıyor. Hamsi miktarını hesaplamada kullanacağımız, kıyıya dik gündüz hatlarına ek olarak yaptığımız gece çalışmalarının iki önemli nedeni var. Birincisi gece ve gündüz arasındaki morfolojik sürü farklarını görmek istiyoruz. DiÄŸeri ise akustik çalışmaların olmazsa olmazı olan TS hesaplaması. Balıkçılık akustiÄŸi ile stok büyüklüÄŸü hesaplaması çok basit olarak su kolonundaki balık olabilecek akustik özelliklere sahip hedeflerden yansıyan toplam enerji miktarının, tek bir balığın yansıtabildiÄŸi enerjiye bölümüne dayanıyor. O nedenle balıklardan yansıyan toplam enerjinin belirlenmesi kadar herbir balıktan yansıyan enerjinin yani TS’in de hassas olarak hesaplanması gerekiyor. Gece, balıklar gündüze oranla daha dağınık sürüler oluÅŸturduklarından bireyleri akustik olarak birbirinden ayırabilmek daha kolay.

Sabah Vakfıkebir önlerinde gırgır  teknelerinin yoÄŸunlaÅŸtığı görünüyor. Tekneler hattımızın üstünde. Önce tekneleri arayıp ne sardıklarını öÄŸreniyoruz. Hamsi bulamadıklarını, Ä°stavrit avladıklarını söylüyorlar. Biz de tüm gece boyunca yoÄŸun Ä°stavrit sürüleri gördük. Bu arada kara ekibimiz de gırgır teknelerinin peÅŸinde.  Dün Hopa’da, bugün ise Vakfıkebir limanındalar. Kara ekibinin bir bölümü karayolunda araçlarla filoyu izleyip karaya çıkartılan balıklardan örnek alırken, diÄŸer bir bölümü de laboratuvara gelen balıklardan gerekli ölçümleri alıyorlar. Bu sayede karaya çıkartılan hamsilerin boy dağılımı ile denizde kalan hamsinin boy dağılımı sürekli izlenmiÅŸ oluyor.


Karaya çıkartılan balığın istavrit olduÄŸunu kara ekibimiz de doÄŸruluyor. Ancak gemi istavrit sürülerini geçerken, balıkçıların gözünden kaçmış olsa gerek, hamsi olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz bir sürü görüp ağımızı atıyoruz. Yarım saatlik çekim sonunda, %90’ı bir yaÅŸ grubu 13 kilo kadar hamsi yakalıyoruz. Bunlar seferin başından bu yana yakaladığımız en büyük hamsiler.

Vakfıkebir’den sonra ikinci sıcak su kütlesini örneklemek üzere tekrar açık denize yöneliyoruz. Ancak dün gece çekilen uydu fotoÄŸrafları açıktaki suyun soÄŸumakta olduÄŸunu ve Vakfıkebir – Trabzon arasının daha sıcak olduÄŸunu gösteriyor. Yine de plana sadık kalıp açık hattımızı tamamlıyoruz. Burada attığımız aÄŸlarda kıyıdan açığa sürüklenmiÅŸ yavru balıklar dışında kayda deÄŸer balık çıkmıyor.

Bu arada gırgır tekneleri ile yaptığımız görüÅŸmelerden filonun Sinop’un batısına, bizim çalışmalara baÅŸladığımızda bulduÄŸumuz yoÄŸun istavrit sürülerinin olduÄŸu alana doÄŸru intikal edeceklerini öÄŸreniyoruz. Biz de aynı istikamette çalışmalara devam ediyoruz. 

Ä°lgili galeri için tıklayınız..

Eklenme Tarihi : 15/12/2011 08:36 

Hit : 5998