25 Kasım

Sefer sona yaklaÅŸtıkça sabah limandan ayrılma saatlerimiz de daha erken olmaya baÅŸladı. Geminin jeneratörü gece kapanıyor. O yüzden gece boyunca sadece elektrik deÄŸil su da olmuyor. Sabah namaz kılanlar olduÄŸu için abdest almak için suya, suyun gelmesi için elektriÄŸe, elektrik için de jeneratöre ihtiyaç oluyor. Jeneratörün mırıltısı çalar saat gibi. O çalışmaya baÅŸlayınca gemide hayat baÅŸlıyor.

Bu sabah da aynı ritüelin sonunda Ünye limanından hareket ettik. Hareket saatimize bakmamıştık ancak limandan ayrılıp, epey yol alıp, ilerledikten sonra 5’e kurduÄŸumuz alarmlar çalmaya baÅŸladı.

PerÅŸembe’nÅŸn batısında hamsi avlayan gırgırlara ortasu trolleri de katıldı. Hamsinin dağınık olması nedeniyle bu bölgede avcılığın ortasu trolü ile daha etkin yapıldığını görüyoruz.

Bugün hava yine düzgün ancak parçalı bulutlu. Hamsi de iyice azaldı. Ancak hala yunuslar hala bizimle. En çok gördüÄŸümüz tür Tırtak ancak bugün bir ara peÅŸimize Tırtak’tan daha büyük olan Afalina takıldı. Bu arada Karadeniz’de çalışmaya baÅŸladığımız ilk seferden bu yana özellikle nehir ağızlarına yakın bölgelerde gözlediÄŸimiz bazı ekolar var. Çok ince ve çok uzun bu ekoların hamsi olmadığını biliyoruz. Åžekil olarak çaça sürülerini andırıyor ancak diÄŸer taraftan sürü termoklinin keskin olduÄŸu zamanlarda dahi soÄŸuk termoklin altı tabakada baÅŸlayıp termoklin üstündeki sıcak tabakada da devam ediyor. Ani sıcaklık deÄŸiÅŸiminden etkilenmiyor gibi görünüyorlar. Bu ekoların yoÄŸunlaÅŸtığı alanlarda yaptığımız trol örneklemelerinde yakalanmıyor. Bugün Serdar pruvadaki yunusları izlerken süt liman olan denizde dipten yükselen gaz çıkışları farketti. Aynı alanda da bizim ince uzun ekoları görünce bunların deniz tabanında oluÅŸup yüzeye gelen gaz kabarcıkları olabileceÄŸine karar verdik. En yoÄŸun olduÄŸu bölgede hemen bir trol attık. Yarım saat sonra ağın boÅŸ gelmesi üzerine bu ekoların gerçekten de gaz çıkılarını gösterdiÄŸinden emin olduk.

Seferde toplam 18 kiÅŸiyiz. Ancak ekibimiz 18 kiÅŸi ile sınırlı deÄŸil. Ekibin geri kalanı da hamsiyi karadan takip ediyor. Onların dışında ekibimize yeni katılan ancak dersleri nedeniyle sefere katılıp henüz Karadeniz havasını soluyamamış Gülce ve Nazım da ofisten bizi destekliyorlar. Nazım toplanan akustik verileri deÄŸerlendirerek her yıl farklı davranan hamsi miktarını; Gülce ise yine akustik verileri kullanarak yunus miktarını tahmin etmeye çalışıyor. Bunu dışında da web sayfamızı ve facebook hesabımızı da onlar düzenliyor.  Ayrıca günlük uydu verilerinin indirilmesi, iÅŸlenmesi ve deniz ekibine yollanmasından ve hava raporlarını takip edip olası fırtına ve kötü havaları deniz ekibine bildirmekten sorumlular.

  

 

 

Seferin başından beri en çok Tırtak görüyoruz. Arada sırada gemiyle pek ilgilenmeyen Mutur’lar da oluyor. Ancak bugüne kadar ilk defa Terme önlerinde Afalina görüyoruz. Ä°ri cüssesi ile neredeyse Tırtak’ların 2 katı.

 

 

 

 

                                 

         Tırtak’lara hep sürü halinde rastladık. Afalina tek başına bizden uzaklaşırken arkasından kendisine tez zamanda bir yoldaÅŸ bulmasını diliyoruz.

 

    

           

 

 

Yine yunusları izlerken su yüzeyinde bir cisim dikkatimizi çekti. Yunustan çok Akdeniz fokuna alışık gözlerimiz önce ölü bir fok yavrusuna benzettik. Ancak yaklaşınca ölü bir Mutur olduÄŸunu gördük (martıların hemen altında)

 

 

 

 

                                                                               

                                                                                              Terme açıklarında bize bir süreliÄŸine eÅŸlik eden Afalina

 

 

 

 

 

Serdar’ın yunus izlerken farkettiÄŸi dipten yüzeye yükselen gaz kabarcıkları. Bugüne kadar ne olduÄŸunu anlayamadığımız ekoların nedenini açıklıyor.

 

 

 

 

 

                                                                                            

                                                              Özellikle nehir ağızlarına yakın alanlarda sıklıkla rastladığımız gaz kabarcıkları

 

 

 

 

 

 

Gülce bu dönem almak zorunda olduÄŸu dersler nedeni ile seferde bize katılmadı; ancak web sayfamızın hazırlanmasını o saÄŸlıyor. 

 

 

 

 

 

 

 

         Nazım’da ekibimize yeni katılanlardan. Facebook hesabımızı o yönetiyor. Ayrıca toplanan akustik verileri deÄŸerlendirerek hamsinin miktarını tahmin etmeye çalışıyor.

Eklenme Tarihi : 27/11/2013 06:54 

Hit : 7910