11 Kasım

Karadeniz hamsisinin izlenmesi, stoklarının durumunun ortaya konması ve avcılığının düzenlenmesine yönelik öneriler üretilebilmesi amacıyla proje ekibimiz Trabzon Yomra limanından Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünün SÜRAT-1 Araştırma gemisi ile denize açıldı. Yaklaşık bir ay sürecek balıkçılık araştırmasına SÜMAE ekibine ek olarak ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden de araştırmacılar da görev almaktadır.  

Temel olarak balıkçılık akustiği tekniği uygulanmakta olan seferde ayrıca özel olarak elektronik algılayıcılarla donatılmış ortasu trol ağları ile hamsi örneklemeleri de yapılmaktadır. Sefer boyunca ayrıca deniz suyunun özelliklerinin belirlenmesi ve hamsinin tercih ettiği sıcaklık, tuzluluk, oksijen miktarı vb. çevresel değişkenlerin ortaya konması için detaylı ölçümler yapılmaktadır.

Aynı proje kapsamında Temmuz ayında yapılan çalışmada üreme döneminde yumurtlayan hamsi miktarı belirlenmiş; yapılmakta olan bu kış seferinde ise yumurtlama alanından kıyılarımıza doğru gerçekleşen göç davranışı belirlenecektir.

Avcılığın geçen seneye göre çok daha bereketli geçeceğinin sinyallerini yazın veren Karadeniz hamsisi, geçen yılların aksine erken geldiği ve tüm Karadeniz kıyısınca av vermeye başladığı görülmektedir. Balıkçılık açısından avantaj sağlayan bu durum, Karadeniz’in simgesi olan bu balığın sezon boyunca daha uzun süre tüketilebileceğine işaret etmektedir.

Yapılan çalışmalar bereketli geçen av sezonunun 2012 bahar döneminin Karadeniz’de tüm pelajik balık türleri için iyi geçmesi ve stokların yeni katılan bireylerle zenginleşmiş olması ile ilgili olduğunu göstermektedir. Balıkçıların genelinin 2012-2013 av sezonunda stoğun büyük bölümünü oluşturan yavru bireylerin avlanmama konusunda gösterdikleri duyarlılığın ve yapılan denetimlerin dee bu seneki hamsi bereketliliğinde önemli rol oynadığı görülmektedir.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuç ise iklim şartlarının ve özellikle de üreme dönemindeki rüzgâr ve akıntı durumunun stok büyüklüğünün belirlenmesinde önemli olduğu göstermesidir. Denize bırakılan hamsi yumurtalarının uygun akıntı ve rüzgarlarla besin açısından zengin kuluçka alanlarına taşınması, bir sonraki yıl hamsi miktarını olumlu yönde etkilemektedir.

 

 

Karadeniz deniz çalışmalarına bir süredir katılamayan Ahmet Kaptan tekrar aramızda.

 

 

 

 

 

ODTÜ Bilim-2 Gemisinin efsane ahçısı Mehmet Ali Cebe, SURAT gemisinde de bizi yalnız bırakması ve gemiye adım atar atmaz kolları sıvayarak ağız sulandıran yemeklerini pişirmeye başladı.

 

 

 

 

ODTÜ-DBE ve SUMAE ekipleri  uzun ve zorlu sefer öncesinde cihazları deniyor ve tecrübelerini birbirlerine aktarıyorlar.

 

 

 

 

 

 

Balıkçılık seferlerinin olmazsa olmazlarından biri de deniz suyu sıcaklığı, tuzluluğu, sudaki oksijen ve klorofil miktarları gibi temel özellikleri ölçen CTD probu.  

 

 

 

 

 

 

Sefer boyunca kullanılacak bilgisayarlara yeni programlar yükleniyor ve denemeler yapılıyor.

 

 

 

 

 

 

Seferde kullanılacak ortasu trol ağı deneyimli SUMAE ve ODTÜ DBE ekiplerince gözden geçiriliyor.  

                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahçı usta olunca, gemide en korkulan şey alınacak olan kilolar. O yüzden ekibin neşeli siması  Mertkan, komando eğitimini aratmayan antremanlar için hazırlık yapıyor.  

 

 

 

 

Hem ortasu trolünü hem de bakım gören trol derinlik sensörlerini denemek üzere atılan ilk ağ pek de beklendiği gibi başarılı değil. Sadece yarım kilo kadar hamsi ve birkaç çaça avlanıyor.

 

 

 

Bir ay sürecek sefer için alınan kumanyalar el birliği ile gemiye taşınıyor.

Eklenme Tarihi : 12/11/2013 10:17 

Hit : 1378