11 Kasım

Karadeniz hamsisinin izlenmesi, stoklarının durumunun ortaya konması ve avcılığının düzenlenmesine yönelik öneriler üretilebilmesi amacıyla proje ekibimiz Trabzon Yomra limanından Trabzon Su Ürünleri Merkez AraÅŸtırma Enstitüsünün SÜRAT-1 AraÅŸtırma gemisi ile denize açıldı. Yaklaşık bir ay sürecek balıkçılık araÅŸtırmasına SÜMAE ekibine ek olarak ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden de araÅŸtırmacılar da görev almaktadır.  

Temel olarak balıkçılık akustiÄŸi tekniÄŸi uygulanmakta olan seferde ayrıca özel olarak elektronik algılayıcılarla donatılmış ortasu trol aÄŸları ile hamsi örneklemeleri de yapılmaktadır. Sefer boyunca ayrıca deniz suyunun özelliklerinin belirlenmesi ve hamsinin tercih ettiÄŸi sıcaklık, tuzluluk, oksijen miktarı vb. çevresel deÄŸiÅŸkenlerin ortaya konması için detaylı ölçümler yapılmaktadır.

Aynı proje kapsamında Temmuz ayında yapılan çalışmada üreme döneminde yumurtlayan hamsi miktarı belirlenmiÅŸ; yapılmakta olan bu kış seferinde ise yumurtlama alanından kıyılarımıza doÄŸru gerçekleÅŸen göç davranışı belirlenecektir.

Avcılığın geçen seneye göre çok daha bereketli geçeceÄŸinin sinyallerini yazın veren Karadeniz hamsisi, geçen yılların aksine erken geldiÄŸi ve tüm Karadeniz kıyısınca av vermeye baÅŸladığı görülmektedir. Balıkçılık açısından avantaj saÄŸlayan bu durum, Karadeniz’in simgesi olan bu balığın sezon boyunca daha uzun süre tüketilebileceÄŸine iÅŸaret etmektedir.

Yapılan çalışmalar bereketli geçen av sezonunun 2012 bahar döneminin Karadeniz’de tüm pelajik balık türleri için iyi geçmesi ve stokların yeni katılan bireylerle zenginleÅŸmiÅŸ olması ile ilgili olduÄŸunu göstermektedir. Balıkçıların genelinin 2012-2013 av sezonunda stoÄŸun büyük bölümünü oluÅŸturan yavru bireylerin avlanmama konusunda gösterdikleri duyarlılığın ve yapılan denetimlerin dee bu seneki hamsi bereketliliÄŸinde önemli rol oynadığı görülmektedir.

AraÅŸtırmanın ortaya koyduÄŸu bir diÄŸer sonuç ise iklim ÅŸartlarının ve özellikle de üreme dönemindeki rüzgâr ve akıntı durumunun stok büyüklüÄŸünün belirlenmesinde önemli olduÄŸu göstermesidir. Denize bırakılan hamsi yumurtalarının uygun akıntı ve rüzgarlarla besin açısından zengin kuluçka alanlarına taşınması, bir sonraki yıl hamsi miktarını olumlu yönde etkilemektedir.

 

 

Karadeniz deniz çalışmalarına bir süredir katılamayan Ahmet Kaptan tekrar aramızda.

 

 

 

 

 

ODTÜ Bilim-2 Gemisinin efsane ahçısı Mehmet Ali Cebe, SURAT gemisinde de bizi yalnız bırakması ve gemiye adım atar atmaz kolları sıvayarak ağız sulandıran yemeklerini piÅŸirmeye baÅŸladı.

 

 

 

 

ODTÜ-DBE ve SUMAE ekipleri  uzun ve zorlu sefer öncesinde cihazları deniyor ve tecrübelerini birbirlerine aktarıyorlar.

 

 

 

 

 

 

Balıkçılık seferlerinin olmazsa olmazlarından biri de deniz suyu sıcaklığı, tuzluluÄŸu, sudaki oksijen ve klorofil miktarları gibi temel özellikleri ölçen CTD probu.  

 

 

 

 

 

 

Sefer boyunca kullanılacak bilgisayarlara yeni programlar yükleniyor ve denemeler yapılıyor.

 

 

 

 

 

 

Seferde kullanılacak ortasu trol ağı deneyimli SUMAE ve ODTÜ DBE ekiplerince gözden geçiriliyor.  

                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahçı usta olunca, gemide en korkulan ÅŸey alınacak olan kilolar. O yüzden ekibin neÅŸeli siması  Mertkan, komando eÄŸitimini aratmayan antremanlar için hazırlık yapıyor.  

 

 

 

 

Hem ortasu trolünü hem de bakım gören trol derinlik sensörlerini denemek üzere atılan ilk aÄŸ pek de beklendiÄŸi gibi baÅŸarılı deÄŸil. Sadece yarım kilo kadar hamsi ve birkaç çaça avlanıyor.

 

 

 

Bir ay sürecek sefer için alınan kumanyalar el birliÄŸi ile gemiye taşınıyor.

Eklenme Tarihi : 12/11/2013 10:17 

Hit : 3385