Hopa'dan yeni haberler ve duyuru
Her sabah olduÄŸu gibi gün doÄŸmadan demir alıp gün doÄŸarken ilk istasyona vardık. Suyun özelliklerini ölçtüÄŸümüz CTD probe suya indirdiÄŸimizde altımızda büyük bir hamsi sürüsü gördük. Onu avlamak üzere ağı atmaya baÅŸladığımızda, yarım mil uzakta, daha da büyük bir sürü farkettik. Ä°lk ağın ardından hemen dönerek ikinci sürüye de aÄŸ attık. Ancak bu sürü bugüne kadar gördüÄŸümüz sürülerden çok farklıydı. Neredeyse ucu bucağı yoktu. Ağı kaldırdığımızda ağın torbasının tamamen dolduÄŸunu ve yarım tonun üzerinde balık avladığımızı gördük. Ancak yine ortalama balık boyu çok düÅŸük ve daha önce yaptığımız kaba hesaplamalar deÄŸiÅŸmiyor. Ebeveyn stoÄŸun bu sezon boyunca hayatta kalma oranı %10’ların altında.
ÖÄŸleden sonra Gürcistan-Türkiye sınırının noktası noktasına üzerindeki en doÄŸu hattımıza yaklaşırken Türk yapımı KAAN 19 sınıfı Gürcü sahil güvenlik botu tedirgin olmuÅŸ olsa gerek hat boyunca sınır ihlali yapmamamız için bize eÅŸlik etti.
Limana girdiÄŸimizde Hopa Balıkçılık Kooperatifi BaÅŸkanı ve iki Gırgır teknesi kaptanı ziyaretimize geldiler. Onlardan aldığımız bilgiler çok iÅŸimize yarayacak gibi görünüyor; özellikle hamsi sürülerinin davranışı ile ilgili olanlar. DiÄŸer taraftan Hopa’daki balıkçılar da yola çıktığımızdan bu yana bilgi aldığımız diÄŸer balıkçılarla aynı fikirde. Hamsinin göçe erken baÅŸladığını; önce Sinop tarafında çok yoÄŸun av verdiÄŸini; hatta bir sarmada 500 hatta 1000 ton yakalayan tekneler olduÄŸunu; tekne başına 2 ayda ortlama 3000-5000 ton balık tuttuklarını hatta bazı büyük teknelerin 10 000 tonun üzerinde balık yakaladığını söylüyorlar. Balığın çok hızlı bir ÅŸekilde doÄŸuya kaydığını; ancak Trabzon’da da avlandıktan sonra bittiÄŸini dile getiriyorlar. Bu sene hamsinin Hopa’ya ulaÅŸamadığını, ancak 3 günlük bir avcılık yapılabildiÄŸini, ardından da hemen kesildiÄŸini söylüyorlar. Ayrıca bu sene balığın erken kesilmesine balık unu ve yağı fabrikalarının sebep olduÄŸuna inanıyorlar. Piyasa balığına kota uygulanmasına karşın fabrikalara gönderilen balık miktarına bir sınırlama getirilmemesi katliama neden oluyor. Talep olduÄŸu sürece hamsinin, filonun kullandığı yüksek teknoloji ürünü donanımlardan kaçıp hayatta kalması mümkün deÄŸil. DiÄŸer taraftan da çoÄŸu Türk insanın balık diyince ilk aklına gelen tür olan hamsiyi görünür görünmez avlayıp kasası 3,5 liraya düÅŸecek ÅŸekilde piyasayı boÄŸduktan sonra balık bitince kilogramını 7-8 liradan halka sunmak bu kıymetli milli servetin nasıl sorumsuzca kullanıldığını gösteriyor. Hele o güzelim hamsilerin bir ay içinde tamamının yakalanarak yüz binlerce tonunun balık fabrikalarında una çevrilmesi insanın içini yakıyor. Hem de 10 kilo hamsiden 1 kilo kültür balığı yetiÅŸtirmek adına.
Sefere baÅŸlamadan önce balıkçı teknelerinde bulundurulma zorunluluÄŸu olan AIS (otomatik gemi tanıma sistemi) verilerini kullanarak filonun nerede ve ne zaman avlandığını takip edecek, bu yolla hamsinin göçü hakkında destekleyici bilgiler elde etmeyi planlıyorduk. Ancak veri toplamaya baÅŸladığımızda gördük ki tekneler AIS cihazlarını kasıtlı olarak çalıştırmıyorlar ve çalıştırmaktan kaçınmalarının da farklı sebepleri olduÄŸunu öÄŸrendik. Sebeplerden biri bazı balıkçılar, balıkçılara özel olarak sunulan vergi indirimli (ÖTV’siz) olarak aldıkları mazotu kullanmadan baÅŸkalarına satıyorlarmış. AIS’in çalışması durumunda teknenin sezon boyunca ne kadar zaman çalıştığı belli olacağından harcama beyanı ile AIS kayıtları uyuÅŸmaz diye endiÅŸe ediyorlarmış. Bir diÄŸer neden, sınırlama olan 10 kulacın altında avlandıklarında AIS’ten görülmek istemiyorlar. Son olarakda bu bölgede otorite boÅŸluÄŸu olan Abhazya kıyılarına avlanmak üzere kaçak gittiklerinden izlenmek istemiyorlar. Oysaki bu veriler kullanılarak elde edilebilecek bilgiler balıkçılığın yönetilmesinde altın kadar kıymetli.
Bu arada projeye kısa bir isim arıyoruz. Projenin “Ulusal Balıkçılık Veri Toplama programı için Karadeniz'de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli Ä°zleme Modelinin OluÅŸturulması” olan adı günlük kullanıma uygun deÄŸil. Yapılan iÅŸi anlatan, projenin amacını ve hedeflerini çaÄŸrıştıran kısa bir ad için de desteÄŸe ihtiyacımız var. Önerilerinizi hamsi@ims.metu.edu.tr adresine yollarsanız, önerilen isimler önce web sitemizde yayınlanacak, ardından kısa liste oluÅŸturulduktan sonra yine web sitemizde oylarınıza sunulacak. En çok oyu alan kısa ismi örerene proje T-shirtü yollayacağız.
Ä°lgili galeri için tıklayınız..
Eklenme Tarihi : 12/12/2011 09:51ÂÂ
Hit : 3268
2013 Yılı Blogu
- Hamsi Ä°zleme Projesinin Son Seferi
- 27 Kasım
- 26 Kasım
- 25 Kasım
- 24 Kasım
- 23 Kasım
- 22 Kasım
- 21 Kasım
- 20 Kasım
- 19 Kasım
- 18 Kasım
- 17 Kasım
- 16 Kasım
- 14-15 Kasım
- 13 Kasım
- 12 Kasım
- 11 Kasım
- 31 Temmuz
- 29 Temmuz
- 28 Temmuz
- 27 Temmuz
- 26 Temmuz
- 25 Temmuz
- 24 Temmuz
- 23 Temmuz
- 22 Temmuz
- 21 Temmuz
- 20 Temmuz
- 19 Temmuz
- 18 Temmuz
- 17 Temmuz
- 16 Temmuz
- 15 Temmuz
- 14 Temmuz
- 13 Temmuz
- 12 Temmuz 2013 – İşte sefer başlıyor...rotamız İstanbul - Büyükdere...
- 11 Temmuz
- 10 Temmuz
- 9 Temmuz
- Yaz dönemi örneklemesi
- R/V Bilim-2 Yaz Örneklemesi İçin Denizde