Teşekkürler Göktuğ ve Semih!

Sabah erken saatlerde Trabzon limanından ayrılıp gün doÄŸmadan ilk istasyona ulaÅŸmış olduk. Bugün hava batıdan sertce estiÄŸi için biraz sallandık. Ancak doÄŸuya doÄŸru ilerlemeye devam ettikce hamsi sürülerinin de büyüklüÄŸü artıyor. Yürütmekte olduÄŸumuz hamsi projesi enstitümüzün bu balık üzerine yürüttüÄŸü ikinci proje. Ä°lki 1980’li yılların sonunda gerçekleÅŸtirilmiÅŸti. Bu ilk çalışmalar 300 000 ton veren hamsinin 60 000 tonlar seviyesine düÅŸtüÄŸü kriz yıllarında gerçekleÅŸtirilmiÅŸti. O zamanlara göre bu seferde karşılaşılan balık miktarı oldukça fazla. Ancak diÄŸer taraftan hamsilerin boyu ise çok küçük. Web sayfamızda verdiÄŸimiz verilerden de görebileceÄŸiniz gibi bugüne kadar örnekleyip ölçtüÄŸümüz 10935 hamsinin ortalama boyu sadece 7.7 cm ve örneklerin %85’i  sıfır yaÅŸ grubu.  Yani çoÄŸunlukla bu yıl yumurtadan çıkan yavru bireyler yakalanıyor. Bir yaÅŸ ve üzeri için ilk veriler ile bu sezon için hesaplanan hayatta kalma oranı %10’un altında. Hamsinin ülkemiz karasularında geçirdiÄŸi kışlama döneminin henüz başında olduÄŸunu ve avcılığın özellikle ÅŸu an için tam kapasite çalışmakta olduÄŸunu duyduÄŸumuz balık unu ve yağı fabrikalarının ihtiyacını karşılamak için hamsi geri dönene ya da bitene kadar devam edeceÄŸini düÅŸünürsek daha topladığımız verileri analiz etmeden bile gelecek yıl hamsi avcılığının pek de bereketli olmayacağını tahmin edebiliyoruz. Åžimdilik umudumuz en son 5 Aralık’ta elde edebildiÄŸimiz; ancak havanın kapanması nedeni ile güncelleyemediÄŸimiz uydu görüntülerinde gördüÄŸümüz sıcak su kütlesi. Hamsinin kuzeye, açık sulara yönelerek -  pek ihtimal dahilinde olmasa da - devasa gırgır filosunun gözünden kaçmış olması.

Bugün Sürmene’deki KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinin önünde çalışırken fakültenin öÄŸretim üyelerinden Prof. Dr. Muzaffer FeyzioÄŸlu'nun ofisinin penceresinde çekip yolladığı fotoÄŸraflar büyük gelen gemimizin Karadeniz’in ortasıda aslında “finduk” kabuÄŸu kadar olduÄŸunu hissetirdi.

Günün ilerleyen saatlerinde dalgalar yükselmeye devam etti ve kıyılarda neredeyse her adım başı atılmış olan balıkçı aÄŸları arasında örnekleme yapabilmemizi engellemeye baÅŸladı. EndiÅŸemiz trol ağımızın ya da CTD probumuzun bu aÄŸlardan birine takılıp balıkçının ağına ya da cihazlarımıza zarar vermesi.  Hava raporları havanın akÅŸam saatlerinde düÅŸmeye baÅŸlayacağını söylüyor; yarın rahat rahat çalışmak üzere, Rize limanına planlanandan erken girmeye karar verdik.  Limanda Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öÄŸretim üyeleri  GöktuÄŸ Dalgıç ve Semih Engin kocaman bir kasa Rize maldalinası ile ziyaretimize geldiler. Bir ayı aÅŸkın süredir limandan uzak olan gemimizde kumanya ara ara tazelense de taze mevye ve sebze altın gibi kıymetli. O yüzden Rize’nin leziz mandalinleri çok makbule geçti.

GöktuÄŸ ve Semih’in misafirperverliÄŸi bu kadarla da kalmadı. AkÅŸam için yaptıkları muhteÅŸem organizasyon bizleri mahcup etti. Turizm Bakanlığınca restore ettirilerek kullanıma açılmış  110 yıllık bir Rize konağında (Evvel Zaman) yöresel yemeklerin ardından yine aynı konağın alt katında (Ahır Zaman) halk müziÄŸi dinletisi, onun da üstüne bizim için tuttukları minibusle, tüm Rize’ye kuÅŸbakışı, Åžahin Tepesine kısa ziyaret bu günü seferin en unutulmaz günü yaptı.  

Ä°lgili galeri için tıklayınız..

Eklenme Tarihi : 10/12/2011 12:59 

Hit : 2176