Hamsi bitti mi?

Vakfıkebir’den sonra kıta sahanlığı iyice daralmaya baÅŸladı. Kıyıdan daha 1 mil açılmadan derinlik 500 metreleri buluyor.  Yol boyunca gözlediÄŸimiz kadarı ile balık kıtasahanlığının üzerinde; hatta derinlik 100 metreyi bulduktan sonra su kolonunda balık kalmıyor. Biz yine de 200 metre sınırına kadar taramaya devam ediyoruz. Ancak kıta sahanlığının daralmasıyla iÅŸler biraz zorlaÅŸtı. Sebebi ise köprü-üstünde (kaptan köÅŸkü) derinliÄŸin izlemesi için kullanılan ekosounder ile bizim kullandığımız bilimsel ekosounder frekanslarından biriyle çakışması. O yüzden iki ekosounderı birlikte kullanamıyoruz. Biz balığın dağılımını tam olarak görmek istediÄŸimizden kıyıya mümkün olduÄŸunca yanaÅŸmak istiyoruz; köprü üstündekiler ise derinliÄŸi takip edemediklerinde karaya neredeyse insanların göz bebeklerini görecek kadar yaklaÅŸmak durumunda olduklarından seyir güvenliÄŸi açısından tedirgin. Birara bilgisayar odasından köprü üstüne telsizle sürekli derinlik birdirerek çalışmaya devam etmeye çalıştık; ancak verimli olmayınca Serdar güzel bir çözüm buldu. Geminin network’ü üzerinden köprü üstüne bilimsel ekosounderin ekran görüntüsünü aktarmayı baÅŸardı. Böylece seyir güvenliÄŸi tehlikeye sokulmadan istediÄŸimiz kalitede veri toplamaya devam edebildik.

Bugün çalışma Trabzon’da sonlandı ve yine SUMAE müdürü Atilla Özdemir sayesinde Trabzon limana baÄŸlanabildik. Bizi ziyaret için kara ekibinden gelen arkadaÅŸlarımızdan aldığımız haberler pek iç açıcı deÄŸil. Hamsi iyice azaldığı için filonun bir bölümü geri dönerken, bir kısmı istavrit avlamaya baÅŸlamış; bir kısmı ise Gürcistan tarafında avlanmak üzere izinlerini tamamlamaktaymış. Hamsinin neredeyse bir aydan kısa bir sürede bitmiÅŸ olması Karadeniz gırgır av filomuzun  av gücünün endiÅŸe verici boyutlara ulaÅŸmış olduÄŸunu gösteriyor.

Ancak bir diÄŸer alternatif daha var; o da yine Serdar’ın uykusuz bir gece sonunda indirmeyi baÅŸardığı uydu verileri sayesinde ortaya çıktı. Karadeniz gökyüzü genellikle kapalı olduÄŸundan her zaman kullanılabilir kalitede uydu verisi elde etmek mümkün olmuyor. Ancak bu defa Ã…Ÿansımız yaver gitti ve birkaç gün üstüste açık giden hava sayesinde uydu verisi alabildik. Teorimiz ise ÅŸöyle; hamsinin kurban bayramından önce, kuzeydeki ani soÄŸuma nedeni ile göçe erken baÅŸladığını ve Türkiye kıyılarına her zamankinden önce vardığını biliyoruz. Yine kara ekibimiz hamsi sürülerini takip eden gırgır teknelerinin hareketinden balığın Sinop’tan hızla doÄŸuya kaydığını, en son Trabzon – Hopa arasında av verdikten sonra kaybolduÄŸunu biliyorlar. Göçün yönü ve hızı dikkate alındığında sıcaklığın göç üzerindeki etkisini ve hamsinin olabildiÄŸince sıcak suları aradığını da biliyoruz. Uydu verilerine baktığımızda ise doÄŸu Karadeniz’in merkezindeki siklonik döngü ile Batumı antisiklonu arasından büyük bir sıcak su kütlesinin kuzeye kaydığı görülüyor. Ä°lerleyen günlerde, Hopa’ya ulaÅŸtıktan sonra, açığa yönelerek bu sıcak su kütlesinin merkezi üzerinde olası hamsi sürülerini arayacağız. 

Ä°lgili galeri için tıklayınız..

Eklenme Tarihi : 07/12/2011 19:37 

Hit : 2578